Zilveren chanoekia

Zilveren chanoekia     uit de 18e eeuw door Pieter Roobol     Foto: Chris Booms.

Schenking

Deze monumentale kandelaar of chanoekia schonk Sara Rintel (1690? - 1761) in 1753 aan de Hoogduits joodse gemeente Amsterdam, mede uit naam van haar datzelfde jaar overleden echtgenoot Chaim Rintel.

Wonder

Tijdens het joodse lichtfeest Chanoeka steekt men gedurende 8 dagen thuis en in de synagoge telkens een extra lichtje aan. Dit herinnert aan het wonder van Chanoeka. Na de herinwijding van de Tweede Tempel in het jaar 164 voor de gewone jaartelling, brandde de Tempelkandelaar of menora 8 dagen op één klein overgebleven kruikje gewijde olie.

Pieter Roobol

De Amsterdamse zilversmid Pieter Roobol II (1733-1769) maakte de chanoekia. Hij baseerde zijn ontwerp mede op de Bijbelse voorschriften voor de menora in de Tabernakel, die versierd was met bloesem en bloemknoppen. De Rintel- chanoekia is tot de Tweede Wereldoorlog in de Grote Synagoge in Amsterdam gebruikt. In 2017 kocht het Joods Museum hem aan. De voet, die sinds de Tweede Wereldoorlog ontbreekt, is in 2019 vervangen door een zwarthouten driepoot, ontworpen door de Nederlandse vormgever Piet Cohen (1935).

Collectie Joods Museum, aangekocht met steun van het Ministerie van OCW, Vereniging Rembrandt, Mondriaanfonds en VSB Fonds.

Standort

Joods Museum

Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam
Route planen Route planen

Niederländische Museumskarte gültig

Seite des Museums besuchen

Noch mehr entdecken