Deksteen van toegangszuil van het voormalige concentratiekamp Dalum in het Duitse Emsland.

Deksteen van het Duitse Emslandkamp     Deksteen van een toegangszuil van het voormalige concentratiekamp Dalum     Museum Collectie Brands

Steen met een verhaal

Deze deksteen van het Duitse concentratiekamp Dalum uit WOII vertelt een vergeten verhaal. Wat veel mensen niet weten, is dat er honderden tot vermoedelijk duizenden concentratiekampen zijn geweest, ook heel dicht bij de Nederlands-Duitse grens. In het Emsland waren 15 Emslandkampen (Emslandlager) te vinden waar naar schatting 260.000 mannen en vrouwen van diverse nationaliteiten gevangen hebben gezeten. Zij waren politieke- of krijgsgevangenen. Duizenden van hen kwamen om het leven door ziekte, ondervoeding en uitputting.

Kamp nummer 12

Het kamp Dalum, gelegen tussen de dorpen Twist, Lingen en Meppen, was het twaalfde concentratiekamp in de reeks van vijftien Emslandkampen. Hier zaten voornamelijk Russische krijgsgevangenen. In de ogen van de nazi's waren ook zij Untermenschen. Ze kregen niet tot nauwelijks te eten en moesten zware lichamelijke arbeid verrichten, zoals het graven van verdedigingswerken en loopgraven. In kamp Dalum hebben korte tijd ook tussen de 1.000 en 3.000 Nederlanders gevangen gezeten die bij razzia's in Rotterdam waren opgepakt.

Erkenning

In de Emslandkampen kwamen naar schatting 30.000 tot 40.000 mensen om het leven, waaronder 26.000 Russische krijgsgevangenen. Zij werden begraven in massagraven. Het bestaan van de Emslandkampen is lang onbekend gebleven. Pas in de jaren '80 ontstond enige erkenning voor de voormalige Emslandkampen en haar slachtoffers. Opdat wij hen niet vergeten, richten wij dit bescheiden digitale monument op.

Standort

Museum Collectie Brands

Herenstreek 11
7885 AT Nieuw-Dordrecht
Route planen Route planen

Niederländische Museumskarte gültig

Seite des Museums besuchen

Noch mehr entdecken