Gezicht op Amersfoort, 1671
De stad ligt in 1671 nog binnen de middeleeuwse stadsmuur. Linksvoor de rivier de Eem met de vrachtschepen in de zon, net als de Koppelpoort. Binnenin de stad liggen de belangrijke gebouwen, zoals de Sint-Joriskerk en de Onze-Lieve-Vrouwekerk. De vele torenspitsjes laten zien dat er ook in de 17e eeuw nog een groot aantal kloostergebouwen stond. Rond de stad is het groene landschap van de Gelderse Vallei te zien, met op de achtergrond de Veluwe.
Een ciraat voor de stad
Withoos was een man van aanzien in Amersfoort: hij was enige jaren weesmeester en zat in de raad. Bij raadsbesluit van 27 november 1671 werd het ‘Gezicht op Amersfoort’ door het toenmalige stadsbestuur aangekocht tot ‘ciraat’ van het stadhuis aan de Hof ‘nu ende in futurum’. Het schilderij is sindsdien in het bezit van de stad Amersfoort. Sinds 2000 is het in Museum Flehite te bewonderen. Het is hét startpunt voor een bezoek aan de historische, middeleeuwse binnenstad van Amersfoort.
Restauratie van een eeuwenoud meesterwerk
Het imposante schilderij, zo'n 2 meter hoog bij 4,5 meter breed, heeft begin 20e eeuw een laatste restauratie gehad. Het is inmiddels weer sterk vergeelde en verouderd. Museum Flehite start in april 2021 met de restauratie van het 350 jaar oude Gezicht op Amersfoort van Matthias Withoos. De restauratie vindt plaats in het onlangs opgeleverde CollectieCentrum Nederland (CC NL) waar Restauratieatelier Amsterdam er zo'n acht maanden aan gaat werken.
Volg de restauratie online
Eerst brengt men het schilderij met behulp van röntgenfotografie, infrarood- en hoge resolutiefotografie in kaart. Hiermee komt laag voor laag in beeld. Van doek tot vernis. En wie weet komen er nog onzichtbare geheimen aan het licht. Volg de restauratie online op de site van het museum.