Kamperbinnenpoort door Jordanus Hoorn, ca 1817
Stadsgezicht
Je ziet de voorpoort van de Kamperbinnenpoort vanaf de Kamp. Op straat heerst bedrijvigheid: een scharensliep, verkoopsters, ambachtslieden en wandelaars. De verschillende geveltjes, de bijbehorende stoepjes en de keitjesbestrating ademen een gemoedelijke sfeer. Dit is een van de weinige stadsgezichten uit die periode.
Minutieus uitgewerkte details
Jordanus Hoorn was aan de Kamp geboren. Zijn vader had er een honingzemerij. Daar verwerkte hij de honing uit de raten en verhandelde zowel de honing als de ruwe was. Hoorn volgde zijn vader op en volgde daarnaast een opleiding tot schilder. Hij werd tekenleraar, vanaf 1821 zelfs stadstekenmeester. Hoorn maakte zeer divers werk, zoals portretten, topografisch werk, landschappen en bijbelse scènes, gekenmerkt door minutieus uitgewerkte details. Na zijn huwelijk in 1795 met regentendochter Maria Anna van Coeverden verhuisde hij naar Kamp 24, een groot huis met tuin en bijgebouwen.
Verdwenen uitzicht
Kort nadat Hoorn dit schilderij maakte is de boog tussen de twee torens verwijderd en in 1931-1933 gereconstrueerd. De meeste gevels zijn in de 19e eeuw vervangen door voorname en modieuze lijstgevels. De twee huizen tegen de torens zijn verdwenen.