Dutch, More or Less
Wat verstaan we onder 'typisch Nederlands' ontwerp? En hoe heeft het beeld van wat ‘min of meer Nederlands’ is zich ontwikkeld?
Dutchness
Dutch, More or Less laat zien hoe ontwerpers uit Nederland in de jaren negentig tot de voorhoede van architectuur, design en digitale cultuur konden doordringen, en hoe de betekenis van 'dutchness' transformeerde onder invloed van maatschappelijke en economische veranderingen.
Kapitalisme
Gebouwen, objecten en digitale interacties weerspiegelen de tijd waarin ze bedacht en gemaakt zijn. De val van de Berlijnse muur, het einde van de Koude Oorlog en het ontstaan van internet openden de wereld en luidden begin jaren negentig het mondiaal kapitalisme in. Het toekennen van overheidssubsidies, het stimuleren van ‘de creatieve industrie’ en nationale branding, hebben een belangrijk stempel gedrukt op de vermeende ‘dutchness’ van ontwerp van Nederlandse bodem.
Keerzijden
Inmiddels zien we overal om ons heen de keerzijden van globalisering. In de tentoonstelling zie je hoe architectuur, design en digitale cultuur zich ontwikkeld hebben van afzonderlijke disciplines naar multi- en transdisciplinair, en van vooral (monumentale) vorm, naar ontwerp dat zich rekenschap geeft van sociale en ecologische structuren.