De nano-motor van Nobelprijswinnaar Ben Feringa     In 2016 kreeg Ben Feringa, hoogleraar organische chemie, de Nobelprijs voor zijn werk aan een piepkleine machine: de moleculaire nano-auto.

Moleculaire auto

Wat is een moleculaire machine? Al in de jaren 90 ontdekte Feringa een molecuul dat gaat draaien als je er licht op schijnt. Een unieke vondst. Want door het licht te sturen, bedacht Feringa, kun je zo’n molecuul precies laten bewegen zoals je wilt. Feringa en zijn mede-onderzoekers ontwikkelden hieruit de nano-auto. Een molecuul met 4 draaiende wielen, niet groter dan een paar miljardste meter. De hoogleraar slaagde erin zijn nano-auto over een speciaal gebouwde weg van koper te laten rijden. Dat ging niet zomaar: het lukte alleen in hoog-vacuüm bij 269 graden onder nul. Maar het bewijs was geleverd!

Probleemoplosser

Nano-auto’s zouden in de medische wereld allerlei problemen kunnen oplossen. Zo zou je er medicijnen mee kunnen afleveren op precies de plek in het lichaam waar ze nodig zijn. Kortom: een uitvinding die enorme kansen biedt. Benieuwd hoe de nano-auto eruit ziet? In het Universiteitsmuseum kun je het molecuul zelf nabouwen. Gelukkig is het model iets groter dan het origineel, dus je leesbril kun je thuislaten!

Standort

Universiteitsmuseum Groningen

Oude Kijk in 't Jatstraat 7a
9712 EA Groningen
Route planen Route planen

Niederländische Museumskarte gültig

Seite des Museums besuchen

Noch mehr entdecken