Plastiglomeraat,     het nieuwste ‘gesteente’

Plastic

Plastiglomeraat vormt zich als plastic smelt en zich vermengt met lavasteen, koraal en zand. Geoloog Patricia Corcoran van de universiteit van Ontario en Charles Moore, kapitein van een oceanisch onderzoekschip, ontdekten de steen op een Hawaïaans strand.

Kampeerders

Wetenschappers vermoeden dat de stenen ontstonden toen kampeerders plastic voorwerpen als vorkjes, tandenborstels en touw verbrandden. Veel van die voorwerpen zijn nog herkenbaar. In dit stuk zijn diverse resten van afval, plastic en touw te zien. Omdat plastic zo alomtegenwoordig is en niet natuurlijk afbreekt, denken de geologen dat plastiglomeraat een permanente nieuwe aanwinst is op de lijst van gesteenten op Aarde.

Antropoceen

Corcoran is ervan overtuigd dat men het nieuwe gesteente, nu het geïdentificeerd is, aan talloze kusten in de hele wereld gaat ontdekken. Volgens paleontoloog Jan Zalasiewicz van de universiteit van Leicester is de ontdekking de officiële inluiding van een nieuw tijdperk: het Antropoceen. Voor toekomstige generaties vormt het nieuwe gesteente een blijvend bewijs van onze vervuilende gewoonten. Sinds 1950 produceerden we bijna 6 miljard ton plastic, genoeg om de planeet mee te verpakken. Dit stuk Plastiglomeraat (coll.nr. 234622) is te zien in One Planet Expo van het Museon-Omniversum in de vitrine Bouwstenen van de aarde.

Location

Museon-Omniversum

Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag
Plan route Plan route

Netherlands Museum Pass valid

Visit museum page

Discover more