Keitrekking

Keitrekking, ca 1850, anoniem     Hoe een weddenschap tot de geuzennaam van Amersfoort leidde

Kei

Een grote groep mensen trekt een meer dan manshoge steen voort. De Kei is versierd met guirlandes en ligt op een houten slee. Er zijn veel mensen op de been: trekkers en vooral veel kijkers. Het is feest in de stad: overal hangen vlaggen uit, ook aan de Utrechtsepoort. Daar doorheen trekken ze straks de Kei de stad in, naar de Varkensmarkt.

Keitrekking: Weddenschap van Dolle Jonker Everard Meyster

In 1661 sloot de Dolle Jonker Everard Meyster een weddenschap af met vrienden. Hij beweerde dat hij de bevolking van Amersfoort een grote granieten zwerfkei van de Soesterberg de stad in kon laten slepen. Dat lukte, al kwam er een man onder de slee die zo zijn benen verloor. Meyster won de weddenschap en beloonde de keitrekkers met bier en krakelingen. Zo werden de Amersfoorters spottend keitrekkers genoemd.

Van scheld- naar geuzennaam

Toen de Amersfoorters genoeg kregen van deze scheldnaam begroeven ze de steen des aanstoots in 1672 onder de Varkensmarkt. Eeuwenlang was hij verstopt. De Oudheidkundige Vereniging Flehite wilde de Kei weer opgraven. Dat lukte pas in 1903, toen de Varkensmarkt werd herbestraat. De Amersfoorters plaatsten hem op een voetstuk. Nu staat de Kei op de hoek Stadsring-Arnhemsestraat en noemt Amersfoort zich trots Keistad.

Location

Museum Flehite

Westsingel 50
3811 BC Amersfoort
Plan route Plan route

Netherlands Museum Pass valid

Visit museum page

Discover more