Dit kleine werkje geeft wel een heel bijzondere blik op het Muiderslot. We zien het kasteel vanaf de overzijde van de rivier de Vecht. De schilder – zeer waarschijnlijk Arent Arensz (1585—1631) - geeft ons een prachtig kijkje op de monding van de Vecht aan het begin van de 17e eeuw, daar waar het zoete rivierwater overgaat in de zoute Zuiderzee.
Vissers en handel
De perfecte paaiplek voor vissen die leven in het zoute water maar zich voorplanten in het zoete water. Daar waren de 17e eeuwse vissers zich duidelijk van bewust. Dáár moet je zijn met je hengel en je vistas. Ook de plek waar in de 13e eeuw een belangrijke handelsroute over het water naar Utrecht begon en waar Floris V een sterke burcht liet bouwen voor tolheffing op de rivier.
Het begin van de Oude Hollandse Waterlinie
Naarmate de rivier verzandde werd het stukje land op de voorgrond steeds belangrijker. Daar begint de Diemerzeedijk, de enige droge weg naar Amsterdam vanuit het Oosten. Dé reden dat het kasteel belangrijk bleef. Opnieuw een strategische plek, waar ze desgewenst zelfs de dijken in het achterland konden doorsteken. En dus staat de visser op een plek waar niet veel later de Oude Hollandse Waterlinie, daarna de nieuwe Hollandse Waterlinie en tenslotte de stelling van Amsterdam zou beginnen. Een uniek kasteel aan zee…