Het dagboek dat Anne Frank voor haar 13e verjaardag krijgt.

Het dagboek van Anne Frank     Fotocollectie: Anne Frank Stichting, Amsterdam

Wereldberoemd dagboek

Tijdens de onderduikperiode houdt Anne Frank een dagboek bij. Voor haar dertiende verjaardag, ze is dan nog niet ondergedoken, krijgt ze het dagboek cadeau. In de twee jaar dat ze onderduikt, schrijft Anne over gebeurtenissen in het Achterhuis, maar ook wat ze voelt en denkt. Daarnaast schrijft ze korte verhalen, begint ze aan een roman en schrijft ze in haar Mooie-Zinnenboek passages over uit boeken die zij leest. Zo helpt het schrijven haar de dagen door.

Lopend verhaal

Als de minister van onderwijs van de Nederlandse regering vanuit Engeland via Radio Oranje oproept om oorlogsdagboeken- en documenten te bewaren, brengt dat Anne juist op het idee om haar losse dagboeken te bewerken tot één lopend verhaal, met als titel Het Achterhuis.

Ontdekt

Anne begint met het herschrijven van haar dagboeken, maar nog voor ze klaar is, wordt ze samen met de andere onderduikers op 4 augustus 1944 door politieagenten ontdekt en opgepakt. Ondanks de inval blijft een deel van Annes geschriften bewaard: twee andere helpers redden de papieren voordat het Achterhuis in opdracht van de nazi’s wordt leeggehaald.

Overlever

Van alle onderduikers in het Achterhuis overleeft alleen Annes vader Otto de oorlog. De bewaarde dagboekpapieren van Anne maken diepe indruk op hem. Hij leest dat Anne graag schrijfster of journaliste wilde worden en dat ze van plan was om de verhalen over het leven in het Achterhuis uit te geven. Vrienden overtuigen Otto ervan het dagboek te publiceren en op 25 juni 1947 verschijnt Het Achterhuis in een oplage van 3.000 exemplaren.

Het boek wordt vertaald in zo’n 70 talen, er komt een toneelstuk en een film. Over de hele wereld maken mensen kennis met Annes verhaal en in 1960 wordt de schuilplaats een museum: het Anne Frank Huis.

Het originele dagboek van Anne Frank is te bezichtigen in het Anne Frank Huis

Locatie

Anne Frank Huis

Westermarkt 20
1016 DK Amsterdam
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken