De grote houtskooltekening van Alle Jong (Hemrik, 1988) laat de afstand tussen heden en verleden verdwijnen. Jong biedt nieuwe perspectieven op de hedendaagse maatschappij door nauwe verbanden te trekken met het - koloniale - verleden. Hij onderzoekt historische gebeurtenissen en processen die van grote invloed zijn op het hier en nu.
Historische sensatie
Jong schept in zijn werk een nieuwe werkelijkheid, gebaseerd op fantasie- en bestaande beelden. Zijn werk varieert van reusachtige tekeningen tot videogames en 3D-animaties. Een kenmerkend aspect is zijn gebruik van historische documenten. Door een eeuwenoud document in zijn tekening te verwerken zorgt Jong voor een historische sensatie. Dit begrip, bedacht door de bekende cultuurhistoricus Johan Huizinga, is de plotselinge emotie die iemand kan ervaren wanneer hij direct in contact komt met het verleden. Oog in oog met een historisch document lijken de eeuwen ertussenin te verdwijnen. De kijker is even in het verleden en het verleden is even in het nu.
Met authentieke slavenwisselbrief
In Slaven-Wisselbrief is een originele brief uit de 19e eeuw verwerkt. Met het betreffende manuscript vol handtekeningen werden in 1863 slaven vrijgekocht van een plantage in Suriname. De Nederlandse overheid liet de slaven echter nog 10 jaar doorwerken, als compensatie voor de plantage-eigenaar. Het manuscript is een metafoor voor de bevrijding en gedwongen onderdrukking in de 19e eeuw, die verdwenen is achter de rookpluimen van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Dit kunstwerk maakt deel uit van de internationale groepstentoonstelling SAY IT LOUD.