Van 10 tot 16 uur vanaf 15 februari 2025 t/m 16 februari 2025
Workshop
Leer de fijne keepjes van de Lierse kant tijdens de tweedaagse masterclass: het verwerken van garen met verschillende diktes, het borduren van verschillende siergronden, bloempjes op steek, sierrandjes, inlossen en inmatten.
Deze masterclass wordt verzorgd door Crafts Council Nederland in het kader van onze tentoonstelling Ja, ik wil!.
Stevig en makkelijk
Lierse kant is een wit kantwerk, dat behoort tot het tamboereer-borduurwerk ofwel kettingsteek borduurwerk. Het is vernoemd naar de Belgische stad Lier en wordt daarom beschouwd als een Vlaamse kantsoort. Lierse kant werd in de negentiende eeuw op grote schaal vervaardigd en kende een professionele productie. Anders dan de naam suggereert, gaat hier niet om naald- of kloskant, maar om wit borduurwerk op machinaal vervaardigde katoenen tule. Lierse Kant wordt geborduurd met een tamboereernaald, ook wel Lunéville naald genoemd, op opgespannen tule. Het kant kan hierdoor sneller vervaardigd worden dan het duurdere kloskant, dat een langzamer productieproces heeft. Lierse kant is terug te vinden in liturgische kledij, streekdracht en gelegenheidskleding. Het kant is vrij stevig en makkelijk in onderhoud.
Fijne kneepjes
In Lierse kant komen geborduurde bloemtakken, strooimotieven, randjes en vlakken voor die met siergronden worden ingevuld. Er wordt alleen geborduurd met de kettingsteek. Door deze op veel verschillende manieren te verwerken geeft dit een erg mooi effect dat vandaag de dag nog vaak (machinaal) in sluiers of in trouwjurken toegepast wordt. Tijdens de tweedaagse masterclass leer je de fijne keepjes van de Lierse kant: het verwerken van garen met verschillende diktes, het borduren van verschillende siergronden, bloempjes op steek, sierrandjes, inlossen en inmatten. Er is voldoende materiaal maar als je graag met je eigen lunévillenaald werkt, neem die dan mee.