Ga ergens voor staan

De meeste musea kom je niet door zonder activisme tegen te komen. Musea zijn in staat om jou én de maatschappij een spiegel voor te houden. Ben je er klaar voor?

Naar beneden scrollen

Dankzij strijdbare Zwarte femme queens en femme queens van kleur is er een onbetwistbare stempel op de wereld gedrukt en een pad gebaand voor de generaties na hen. In de Eetkamer eert Huis Willet Holthuysen vijf queens die niet gewoon hebben gevochten voor een plek om de tafel, maar een volledig eigen tafel hebben neergezet.

Lucas laat clichés over gender zien. Met humor, maar ook recht voor z'n raap. Ze wil de toeschouwer bewustmaken van de verschillende ideeën waarmee we naar elkaar kijken: ”Ik probeer me een wereld voor te stellen waarin vrouwen op dezelfde manier worden gezien als mannen.”

Ontmoet de Guerilla Girls! Een groep anonieme activistes, je kunt ze herkennen aan gorillamaskers. Ze stellen seksisme en racisme in de kunst- en cultuurwereld aan de kaak met scherpe humor en nog scherpere analyses. De activistes schudden tentoonstellingsmakers, critici, verzamelaars, filmmakers en andere creatieve producenten wakker.

De verandering van het klimaat heeft ingrijpende gevolgen: ijs dat smelt in het Arctisch gebied en eilanden die zinken in de Grote Oceaan. Luister in Wereldmuseum Amsterdam naar een bijzondere soundscape, ingesproken door klimaatactivist Kathy Jetnil-Kijiner. Je hoort waarom de tentoongestelde objecten zo belangrijk zijn voor haar cultuur en hoe die cultuur op het punt staat te verdwijnen.

In de 17e eeuw dreven religieuze meningsverschillen Nederland bijna in een burgeroorlog. In Slot Loevestein werden o.a. Hugo de Groot en negen predikanten levenslang opgesloten vanwege hun geloof. Het museum laat samen met het Humanistisch Verbond zien dat we vaak echter meer gemeen hebben met elkaar dan we denken. Iemand is meer dan een mening, achter elke mening schuilt een veelzijdig mens.