Kunstmuseum Den Haag

Grand Dessert – De geschiedenis van het toetje

23 november 2024 t/m 26 oktober 2025

Tentoonstelling

Deze activiteit is afgelopen.

Kunstmuseum Den Haag brengt de zoete wereld van desserts tot leven in de tentoonstelling Grand Dessert – De geschiedenis van het toetje. Ontdek puddingen, taarten, ijs en meer, met bijzondere verhalen, kunstwerken en geurige verrassingen. Een feest voor alle zintuigen!

Vlaflip

Van oer-Hollandse vlaflip tot een koninklijk dessertbuffet. Van baklava tot Charlotte Russe. Van pudding en ijs tot overheerlijke desserttaarten. Kunstmuseum Den Haag brengt de geschiedenis én het plezier van het toetje in Europa tot leven in de tentoonstelling Grand Dessert – De geschiedenis van het toetje. Duik in de zoete wereld van het dessert aan de hand van kookboeken, bakvormen, serviezen, schilderijen en meer. Deze tentoonstelling biedt een speelse afwisseling van kunsthistorische objecten en hedendaagse creatieve uitingen.

Plezier van het toetje

Gastconservator Janny van der Heijden, auteur en tv-persoonlijkheid, vertelt over de bijzondere betekenis van het toetje: “Het toetje is meer dan een afsluiting van een maaltijd. Het weerspiegelt culturele, sociale en smaakveranderingen door de tijd heen. Aan de hand van toetjes kun je verhalen vertellen over rijkdom, armoede, verleiding, overheersing en onderdrukking. Maar vooral over de liefde voor zoet.” Samen met conservator Suzanne Lambooy, werkte zij aan een tentoonstelling die zowel kunstliefhebbers als zoetliefhebbers zal verrassen.

Honderden voorwerpen

De tentoonstelling focust op het plezier van het toetje in Europa, van 1600 tot nu. Thema’s zoals ijs, pudding, taart, koninklijke desserts en koloniale invloeden van ingrediënten als suiker, vanille en cacao komen uitgebreid aan bod. Janny van der Heijden vertelt in korte video's de verhalen achter beroemde toetjes. Voor kinderen is er een speciale zaal ingericht, zodat ook de jongste bezoekers zich kunnen onderdompelen in deze zoete wereld.

Geuren

Een bijzonder element van deze tentoonstelling is de geurbeleving. In samenwerking met International Flavors and Fragrances en geurwetenschapper Dr. Caro Verbeek zijn 12 geuren ontwikkeld, zodat bezoekers niet alleen visueel, maar ook olfactief kunnen genieten van de toetjes. Ruik de geur van spekkoek, baklava en appeltaart, laat je zintuigen prikkelen in deze bijzondere ervaring!

Deze activiteit is afgelopen. Je kunt hier niet meer aan deelnemen.

Bekijk alle actuele activiteiten op Zien & doen

Datum

23 november 2024 t/m 26 oktober 2025

December 2025
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Locatie

Kunstmuseum Den Haag

Stadhouderslaan 41
2517 HV Den Haag
Route plannen Opent in een nieuw tabblad Route plannen Opent in een nieuw tabblad

070 - 33 81 111

Vandaag open van 10:00 tot 17:00 uur

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
zo 10:00 - 17:00 uur
ma Gesloten
di - vr 10:00 - 17:00 uur
Bekijk alle openingstijden

Nog meer ontdekken