Openingstijden, adres & telefoonnummer

Vandaag gesloten

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
do - zo Gesloten
ma Gesloten
di Gesloten
Bekijk alle openingstijden
Loes van Overeemlaan 19
3832 RZ Leusden
Route plannen Route plannen

033 - 46 13 129

Het ondergrondse museum van Nationaal Monument Kamp Amersfoort
De vaste tentoonstelling in het ondergrondse museum
Rondleiding door het buitengebied
Rondleidingen door het buitengebied: zaterdag en zondag (tijdens de vakantie dinsdag t/m zondag) om 11:30 en 14 uur
Wisseltentoonstelling 'Gedwongen'
Leer meer over de Arbeitseinsatz in de wisseltentoonstelling 'Gedwongen'
De binnenplaats

Op de historische locatie van Kamp Amersfoort wordt de herinnering in stand gehouden aan ca. 47.000 gevangenen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergingen zij in dit concentratiekamp een mensonterend regime van honger, mishandeling, dwangarbeid en executies.

Museum en binnenplaats

In het ondergrondse museum en op het gereconstrueerde binnenterrein leren de bezoekers over de geschiedenis van Kamp Amersfoort. Er worden tien groepen gevangenen en biografieën uitgelicht en in de 100 interviews vertellen oud-gevangenen over het leven in het concentratiekamp. Historische feiten worden gepresenteerd door middel van innovatieve storytelling terwijl de bezoeker aan het denken wordt gezet over de soms dunne scheidslijn tussen slachtoffer- en daderschap.

Buitenterrein

Op het uitgestrekte buitenterrein zijn in het zogenaamde "schuldig landschap" naoorlogse monumenten, grondsporen en originele overblijfselen zichtbaar.

Deze locaties kunnen zowel individueel als via publieksrondleidingen (op zaterdag en zondag en tijdens de schoolvakantie dinsdag t/m zondag om 11:30 en 14:00 uur, gratis met Museumkaart) bezocht worden.

De geschiedenis

Van oorsprong was Kamp Amersfoort een kazerneterrein van het Nederlandse leger. Vanaf augustus 1941 werden er door de nazi’s verschillende groepen opgesloten, zoals verzetsdeelnemers, ontduikers van de Arbeitseinsatz, communisten, gijzelaars, (vermeende) criminelen, razzia-slachtoffers, Joden, Amerikaanse staatsburgers, Jehovah's getuigen en Sovjet-krijgsgevangenen. Naar schatting driekwart van de gevangenen werd naar andere kampen doorgevoerd voor dwangarbeid, waarvan velen nooit zijn teruggekeerd. Op 19 april 1945 droegen de nazi's Kamp Amersfoort over aan het Rode Kruis. Na de oorlog werd het kamp gebruikt als opvangplek voor Nederlandse repatrianten uit de Duitse oorlogsindustrie en als interneringskamp voor collaborateurs. In 1951 werden Molukse KNIL-militairen hier gedemilitariseerd voordat zij elders in Nederland werden gehuisvest.

Toegang

Museumkaart geldig

Nog geen Museumkaart?

Faciliteiten

  • Rolstoeltoegankelijk
  • Drinken
  • Parkeergelegenheid voor auto's
Meer informatie op de museumsite

Nog meer ontdekken