Tulpentegels

Tulpenmanie     Tulpentegels     Benno Ellerbroek

Tussen 1633 en 1637 gingen steeds meer mensen speculeren met tulpenbollen. Men noemt deze periode de tulpenmanie, ook wel tulpengekte of bollenrazernij. Rond 1636 hield ongeveer 1 % van de beroepsbevolking zich met deze speculatie bezig. Dat deed de prijzen van tulpenbollen naar absurde hoogten stijgen. Volgens de Amerikaanse historicus Mike Dash begon de tulpenmanie in 1633 in Hoorn, waar een huis van eigenaar wisselde voor drie tulpenbollen.

Tulpenmanie

De tulp was dan ook een zeer populair motief in de Gouden Eeuw. De bloem staat afgebeeld op bloemstillevens, je treft ze aan op tegels en gevelstenen, er waren zelfs speciale Delfstblauwe tulpenvazen waarin de bloemen op hun mooist werden getoond. Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum, vertelt je in zijn vlog ‘Over tulpen’ over de populairste bloem van de Gouden Eeuw. Onder andere aan de hand van een aantal prachtige tulpentegels afkomstig uit Hoorn.

Roodgevlamde koningin

De Semper Augustus - oftewel de roodgevlamde koningin - was de Rolls Royce onder de tulpen in de Gouden Eeuw. Een prachtige, zuiver witte tulp met bloedrode vlammen. Enorm gewild, extreem zeldzaam en daardoor bijna onbetaalbaar. In 1624 waren er in Nederland maar 12 exemplaren, naar verluid allemaal in bezit van één gefortuneerde Amsterdammer, die zijn naam angstvallig geheim hield uit angst voor diefstal van zijn tulpen.

Heel veel waard

Op het hoogtepunt van de tulpenmanie betaalde men 6.000 gulden voor een Semper Augustus. Voor die prijs kon je 2 karrenvrachten tarwe, 4 karrenvrachten rogge, 4 vette ossen, 8 vette varkens, 12 vette schapen, 2 vaten wijn, 4 vaten bier, 2 tonnen boter, 1000 pond kaas, een bed, een zilveren kelk, een aantal kledingstukken kopen plus een schip om dat allemaal te vervoeren. Meer weten over de tulpenmanie? Kijk de vlog of luister de podcast.

Locatie

Westfries Museum

Roode Steen 1
1621 CV Hoorn
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken