In de lezing op 15 september kom je meer te weten over de Bhagavad Gita, het belangrijkste boek binnen het Hindoeïsme.
Waar gaat het over?
De lezing gaat over de belangrijke thema’s die als een rode draad door de hele Mahabharata lopen, een religieus epos: macht en ethiek, beïnvloeding en ascetisme. Hoe is de filosofische en theologische uitwerking hiervan geduid, vanaf het ontstaan via de 19e eeuw tot vandaag? Je hoort ook over vertaling en de ontvangst van de tekst in andere kringen dan het Hindoeïsme. Daarbij staat de vraag centraal in welke context en met welke doelen auteurs uit deze bewegingen zich beroepen op de Bhagavad Gita.
Joel Bordeaux
Joel Bordeaux is onderzoeker aan het International Institute for Asian Studies en docent Religiewetenschap aan de Universiteit van Leiden. Hij is gespecialiseerd in de religies van Zuid-Azië en promoveerde daar in 2015 op aan Columbia University. Hij heeft gepubliceerd over de tradities van hindoe-godinnen, de vertegenwoordiging van Tibetaans boeddhisme in de Engelstalige popcultuur en de ‘yogi’-kasten van West-Bengalen. Hij is lid van de onderzoeksgroep Body and Embodiment in the Middle Bengali Imaginary aan de Jagiellonische Universiteit in Krakau en werkt aan artikelen over staatsmanschap en politiek in het vroegmoderne Inia en de kruisbestuiving tussen hindoeïstische en boeddhistische rituelen.
On- én offline
De lezing is ook live te zien - gestreamd vanuit de Grote Sael via Zoom. Je kunt vragen stellen via Zoom. Als je een online kaartjje bestelt, krijg je de Zoom-link . Een paar dagen na afloop krijg je een persoonlijke link naar de opname . Als je er de avond zelf niet bij kunt zijn, kun je de lezing dus alsnog volgen. De opname is beschikbaar tot 3 weken na 15 september. Daarnaast zijn er plaatsen beschikbaar in de Grote Sael voor degenen die de lezing fysiek willen bijwonen. Het kost € 12,50 per persoon, € 8,50 voor studenten.
This activity has ended. You can no longer participate in this.