Ga je eigen lijf begrijpen

Leer meer over gezondheid

Waarom is een blauwe plek blauw? En waarom nies je als je in de zon kijkt? Ons lichaam: we dragen het dagelijks mee, maar hoe goed kennen we het eigenlijk? Deze musea leren je meer.

Naar beneden scrollen
Ontdek ons breekbare begin
Ontdek ons breekbare begin

Over het thema gezondheid kun je boeken vol schrijven – kijk maar eens in je dichtstbijzijnde bibliotheek – maar laten we bij het begin beginnen. In het Museum voor anatomie en pathologie leer je hoe ons lichaam is opgebouwd en vind je onder andere dit preparaat van een foetus van 21 weken oud. Dit breekbare begin van het leven is iets dat alle mensen met elkaar verbindt.

Meer informatie
De tabaksklisteer werd vroeger gebruikt om drenkelingen tot leven te wekken. Deze tabaksklisteer is te zien in het Reddingmuseum.
Hulpmiddel voor drenkelingen

Dat de wetenschap in de loop van tijd grote sprongen heeft gemaakt, leren we als we kijken naar dit instrument: een tabaksrooklisteer. Vroeger werden er bizarre behandelingen mee uitgevoerd om drenkelingen die uit het water waren gered weer bij bewustzijn te krijgen. Men probeerde door middel van tabaksrook de levensgeest tot leven te wekken. Dit deden ze door de rook via de anus naar binnen te blazen. Na hoeveel pogingen zouden ze deze operatie hebben gestaakt denk je?

Meer informatie
De eerste kunstnier

Iets succesvoller was de geboren Leidenaar Willem Kolff. Hij geldt als de belangrijkste pionier op het gebied van kunstmatige organen. Onder de moeilijke omstandigheden van de Tweede Wereldoorlog bouwde hij een kunstnier: voor het eerst overleefde een mens nierfalen. De machine schroefde hij in elkaar met houten latjes, een fietsketting, worstenvel, rubber slangen, een tweedehands naaimachinemotor, het koelsysteem van een T-Ford, aluminium uit een neergeschoten vliegtuig en een waterbak.

Meer informatie
OO - zone

Na de uitvinding van de kunstnier, stappen we in een wereld waar de jongste onderzoekers het heft in eigen handen nemen. In Natuurmuseum Brabant kunnen kinderen spelenderwijs leren hoe onze gezondheid samenhangt met de natuur om ons heen. Gewapend met een onderzoekspas krijgen ze toegang tot lades vol bijzondere objecten zoals planten, dieren en mineralen. Wie zegt dat wetenschap alleen voor volwassenen is?

Meer informatie
In de tentoonstelling Humania kom je door middel van spellen, tests en museale objecten alles te weten over je eigen soort: de mens.
Humania

Na alles geleerd te hebben over de relatie tussen gezondheid en natuur, ontdek je in Humania in NEMO alles over de mens. Rol bijvoorbeeld door een knuffelmachine, zie hoe je eruitziet over 20 jaar met een verouderingsmachine of test jouw levensstijl. Deze interactieve ruimte biedt een mix van spellen en wetenschappelijke objecten, speciaal voor bezoekers van 12 jaar en ouder. Zo leer je jezelf op een geheel nieuwe manier kennen!

Meer informatie
Resonance Room

En dan is het tijd om tot rust te komen in de Resonance Room, een audiovisueel kunstwerk van Nick Verstand. Hier draait alles om de balans tussen lichaam en geest. In een donkere kamer begeleidt een lichtcirkel je ademhaling, afgestemd op jouw hartslag. Door ongeveer zes keer per minuut te ademen, kom je in een staat van resonantie, wat zorgt voor rust en hernieuwde energie. In een wereld vol prikkels biedt dit werk een plek voor reflectie en verbinding met jezelf en anderen.

Meer informatie
One Planet NOW! Future Food Lab. De algenbar
Algenbar

Ondertussen denken ze in Museon-Omniversum alvast na over de toekomst en daarbij houdt men niet alleen rekening met onze gezondheid, maar ook die van de planeet. Want, zo stelt het museum, voldoende eten produceren zonder het milieu te schaden, is een grote uitdaging. Daarom denken onderzoekers druk na over nieuwe productietechnieken. In de Algenbar maak je bijvoorbeeld je eigen groene shake door je adem te doneren!

Meer informatie