In het kader van de tentoonstelling Phantasmopolis van het collectief Wanderwelle kun je deze zondag twee aansluitende lezingen bijwonen.
Parijs
Joke de Wolf, kunsthistoricus en schrijver, neemt je mee in de intrigerende geschiedenis van 19e-eeuwse Franse fotografie, waarin straten, observatoren en de voortdurende veranderingen in het stadsbeeld worden vastgelegd. Voor haar proefschrift over de foto’s van de Parijse negentiende-eeuwse stadsfotograaf Charles Marville bracht De Wolf veel tijd door in de Parijse stadsarchieven. Daar ging ze op zoek naar foto’s en andere informatie over de manier waarop ambtenaren, wetenschappers en historici in de begindagen van de fotografie de nieuwe techniek gebruikten. Aan de hand van beelden van archeologische vondsten, catacomben, straten en de ruïnes van het Hôtel de Ville laat ze zien hoe die beelden ook haar blik op de negentiende eeuw en de fotografie deden kantelen.
Spookfotografie
Alexander Bartels, (kunst)historicus en onderdeel van Wanderwelle, duikt diep in de mysterieuze wereld van spookfotografie en onthult hoe deze vreemde beelden de tijdsgeest weerspiegelden. Van het vastleggen van Victoriaanse seances tot verschijningen in statige landhuizen, Bartels onderzoekt hoe (truc)fotografie werd gebruikt om het ongrijpbare te documenteren. Hij legt de connectie bloot tussen de fascinatie voor het bovennatuurlijke en de opkomst van nieuwe technieken, zoals fotografie en radio, in de 19e eeuw. Deze spookfoto’s, die als bewijs werden gepresenteerd van het bovennatuurlijke, functioneren nu als vensters naar het verleden en bieden zo een blik op de culturele en technologische context van vervlogen tijden.