In een groeiende stad als Amsterdam tegen het einde van de vijftiende eeuw kwam ook steeds meer misdaad voor. Hoe ging de samenleving en het stadsbestuur daarmee om?
Straffen
Het beeld van galgenvelden, radbraken en de harde hand van een overheid doemt daarbij al snel op. Maar dat is een zwaar vertekend beeld. De meeste straffen draaiden eerder om het herstellen van de gedane schade en een terugkeer naar rust en vrede: bij de veroordeelde zelf, de stedelijke autoriteit en de samenleving als geheel.
Processie
Tijdens deze lezing ‘ontmoeten’ we verschillende Amsterdammers van rond het jaar 1500 die door het gerecht waren veroordeeld. Wat hadden zij misdaan, en wat zegt dat over de normen en waarden van bestuur en stedelijke samenleving? Waarvoor kregen mensen mogelijk wél een doodstraf en hoe werd dat dan uitgevoerd? En waarom bestonden er ook straffen als opgelegde bedevaart, het meelopen in een processie of het betalen van stenen voor een nieuw te bouwen school?
Over de auteur
Nathan van Kleij is docent middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij richt zich vooral op de sociale geschiedenis van laatmiddeleeuwse steden, en werkt aan thema's als het gebruik van publieke ruimte en gebouwen, en geweld, misdaad en straf.
Nathan van Kleij heeft meegewerkt aan het boek De geboorte van de stad. Op zoek naar middeleeuws Amsterdam (2025) en aan Middeleeuwse medemensen. De clichés over de donkere eeuwen voorbij (2023).