Muiderslot van bovenaf

Ga de kracht van water ervaren

Om onze succesvolle strijd tegen het water zijn wij wereldberoemd. Daar kunnen we terecht trots op zijn.

Naar beneden scrollen
Het Muiderslot in vogelvlucht

Kijktip: Museumkaart ontdekt

Deze aflevering staat in het teken van de worsteling met water, een strijd die diep geworteld is in de Nederlandse geschiedenis. Duik mee in verhalen over de Afsluitdijk, het Muiderslot en baggeren als Nederlands talent.

Water
Zuiderzeemuseum

Ontdek de pronkstukken van het Zuiderzeemuseum. Van watersnood in Volendam tot de bouw van de Afsluitdijk, die van de Zuiderzee het IJsselmeer maakte.

Huizen in Volendam staan onderwater, schilderij
Maurice Sijs: Het Brijkje

Op dit schilderij van Maurice Sijs zie je Het Brijkje en omgeving na de dijkdoorbraak van 14 januari 1916. Met de huizen van de families Schokker-de Rot en Bond-Kanepiet. De kunstenaar zette er een persoonlijke notitie bij: '6 uur na de doorbraak van den Katwouderdijk'.

Meer informatie
zwart wit portret van Cornelis Lely architect
Portret Cornelis Lely

Wist je dat Lelystad vernoemd is naar Cornelis Lely (1854-1929)? Lely ontwierp in 1891 het eerste concept van zijn plan voor de afsluiting van de Zuiderzee. In 1932 werd de binnenzee afgesloten door de Afsluitdijk, waarmee het huidige IJsselmeer ontstond.

Meer informatie
afsluiting van de zuiderzee op een schilderij schepen met grijpers dichten het sluitgat De Vlieter
Sluiting der Zuiderzee

'Het waaide zwak, die historische dag 28 mei 1932: windkracht 2 uit Zuidzuidwestelijke richting en het was 11,9 graden Celsius. De Zuiderzee was geschiedenis geworden.' Johan Hendrik van Mastenbroek schilderde Sluiting der Zuiderzee.

Meer informatie
Dijkmagazijn
Dijkmagazijn

Voor de afsluiting van de Zuiderzee was dijkbewaking een van de belangrijkste taken van het waterschap. Tijdens hoog water hield men hier ook de wacht. Magazijn nummer drie - zie foto - kun je bekijken in het buitenmuseum.

Meer informatie
uit de serie Museumkaart ontdekt aflevering water
Muiderslot

Het kasteel lag ooit aan zee en heeft een bijzondere waterput.

Kasteel aan zee
Muiderslot

Dit kleine werkje geeft wel een heel bijzondere blik op het Muiderslot. Je ziet het kasteel vanaf de overzijde van de rivier de Vecht. De schilder – zeer waarschijnlijk Arent Arensz (1585—1631) - geeft een prachtig kijkje op de monding van de Vecht aan het begin van de 17e eeuw, waar toen het zoete rivierwater overging in de zoute Zuiderzee.

Meer informatie
bezoekers bij waterput op binnenplaats Muiderslot
19e eeuwse watervoorziening

Midden op de binnenplaats van het Muiderslot staat een waterput. Het lijkt er gewoon bij te horen, zo’n put op deze plek, maar schijn bedriegt… De originele put zit verstopt in een nis in de muur bij de keukens. De put die je hier ziet is aangelegd in de 19e-eeuw. Herken je de stijl van deze put? Dat kan, want de put is door niemand minder dan Pierre Cuypers, bekend van onder andere het Centraal Station in Amsterdam, neergezet.

Meer informatie
Duiker bij een baggeroperatie
Nationaal Baggermuseum

Het blijft natuurlijk een krankzinnig idee dat we onder de zeespiegel leven en ons tegelijkertijd kunnen beschermen tegen dat water. Nog wel….

Schaalmodel sleephopperzuiger gebruikt bij baggerwerkzaamheden
Sleephopperzuiger

Dit is naam van een sleephopperzuiger. De 'Volvox Olympia' is gebouwd in 2003 op de werf van Royal IHC in Kinderdijk. De lengte van het schip bedraagt 96 meter, de breedte 20 meter. Laadruiminhoud 5000 m3.

Meer informatie
Weergave op schaal van de stormvloedkering
Stormvloedkering

De stormvloedkering is gebouwd in de Nieuwe Waterweg tussen Maassluis en Hoek van Holland. Aanvang van de bouw 1991, oplevering en in gebruik gesteld op 10 mei 1997 door Koningin Beatrix. Eenmaal per jaar, doorgaans in de maand september wordt proefgedraaid met de stormvloedkering. Het sluiten van beide deuren duurt in totaal 60 minuten.

Meer informatie
Een zinkstuk is een volledig uit wilgenhout opgebouwde mat. De techniek is ruim 300 jaar oud en wordt nog steeds toegepast, naast zinkstukken van kunststoffen.
Bodembeschermende mat

Een zinkstuk is een volledig uit wilgenhout opgebouwde mat. De techniek is ruim 300 jaar oud en wordt nog steeds toegepast, naast zinkstukken van kunststoffen. Zinkstukken beschermen een bodem en/of een dijk tegen uitspoeling door het water en golfslag.

Meer informatie