Ga je horizon verbreden

Adem de hitte van de jungle in of dompel je onder in de Japanse cultuur. In deze musea kun je meer leren over hoe mensen wereldwijd leven. Open je blik en leer zo de wereld om je heen beter begrijpen.

Naar beneden scrollen

Gek op planten en wandel je graag door het groen? Struin eens op een brakke zondag door de tropische kassen van de Hortus in Leiden. Een avontuurlijk pad voert je langs gigantische bananenplanten, reuzenvarens en schitterende orchideeën.

In Wereldmuseum Rotterdam vind je een vierluik van Curaçaose verzetshelden. Ze hielpen mee met de bevrijding van meer dan de helft van de tot slaaf gemaakte mensen op het eiland. Alhoewel Tula en zijn medestrijders de opstand met de dood moesten bekopen, was dit een belangrijke eerste stap richting de emancipatie van de tot slaaf gemaakte bevolking van Curaçao. Dit vierluik herdenkt hun onverzettelijke strijd en onvergetelijke bijdrage.

Twee indrukwekkende wachters kijken je eens diep in de ogen. Alles aan deze hemelse wachters is groots: van hun wijd opengesperde ogen tot hun spierbundels. Opgesteld aan weerskanten van een tempelpoort, hielden ze het kwaad op afstand. Nu vind je de Japanse tempelwachters in het Aziatisch Paviljoen van het Rijksmuseum, naast kunst uit China, Indonesië, India, Vietnam en Thailand.

Er zijn geen monden te vinden bij de figuren van de Cubaanse kunstenares Belkis Ayón, verwijzend naar het thema 'opgelegd zwijgen' dat centraal staat in haar kunst. Ze wijdde haar levenswerk aan de codes, symbolen en verhalen van de Abakuá, een AfroCubaans geheim broederschap. Ontdek haar werk in de tentoonstelling In schitterend licht in Wereldmuseum Leiden.

100 jaar geleden bouwden een priester, kunstenaar en architect een replica van het Heilige Land in de Gelderse gemeente Berg en Dal. Ze wilden een pelgrimage ook mogelijk maken voor mensen die geen lange en dure reis naar het Heilige Land konden maken. In Museumpark Orientalis kom je in aanraking met allerlei verschillende culturen en tradities uit het Midden-Oosten.

Hoe je een modebedrijf invloedrijk maakt? Indiase ontwerper Mukherdjee Sabyachi kan het je vertellen. In Wereldmuseum Amsterdam vind je één van zijn sari's. Hij liet zich inspireren door de zwarte en oranje strepen van de Bengaalse tijger. De stukken van dit merk met geblokdrukte sitsen zijn verantwoordelijk voor een opleving in de huidige populariteit van gebloemde sari’s.